Gretos istorija: “Jei galėčiau atsukti laiką atgal, kitaip daryčiau tik vieną dalyką – išvažiuoti pagyventi į kitą šalį būčiau pasiryžusi daug anksčiau.”

Susipažinkite, su Greta: “gyvenimas trumpas, darykite, tai ką jaučiate, kad turite padaryti. Ieškokite savęs ir vietos, kur iš tiesų norite būti, tai atradę, galbūt, gailėsitės, kad anksčiau to nepabandėt, bet svarbiausia, kad nesigailėsit jog išdrįsot, net jeigu kas nors ir nepavyks. “

Papasakok savo istoriją.

Mano vardas Greta, gimiau ir augau nedideliame miestelyje Lietuvos šiaurėje ir svajojau gyventi sostinėje Vilniuje, o vaikystėje žiūrėdama laidas apie keliones maniau, jog tai pasiekiama tik išrinktiesiems, nors tyliai pasvajodavau. Būdama dešimties metukų išvykau į pirmąją kelionę su tėčiu, ne į pažintinę ar poilsinę, o į reisą su vilkiku į Italiją. Nors nelankėme žymiųjų miestų, didingų architektūrinių objektų, nakvojome vilkike, valgėme ir prausėmės degalinėse, o lankytini objektai buvo sandėliai ir ofisai, bet būtent tada pirmą kartą pamačiau kalnus, važiavome serpentinais virš debesų, pirmą kartą išgirdau itališką „Ciao“ (vert. sveiki) ir pajaučiau ką reiškia +42 laipsniai karščio, tuomet buvo itin karšta vasara Italijoje. Vėliau sekė dar kelios tokios kelionės po Europą ir esu įsitikinusi, kad būtent tos ilgos valandos kelyje besikeičiant vaizdams, manyje užaugino nepaliaujamą norą keliauti ir pasėjo mintį apie gyvenimą šiltesnio klimato šalyje.

Kaip atrodė gyvenimas anksčiau?

Pirmoji svajonė, gyventi Vilniuje, išsipildė. Atvykau studijuoti interjero dizaino, studijos buvo nuostabios, dinamiškos. O vos tik atsiėmus diplomą, kitą dieną, su vyru Nerijumi išvykome į pirmą mūsų bendrą kelionę, pirmas skrydis lėktuvu, tiksliau trys skrydžiai, nes tuo metu tik taip galėjome pasiekti Madeiros salą, priklausančią Portugalijai. Vėliau sekė viena kelionė po kitos, daugiausiai po Europą ir artimuosius rytus.
Visgi po studijų jaučiausi pasimetusi, pradėjau savęs ieškoti ir kitose veiklose, tačiau vis nepavyko rasti tos srities, kur galėčiau save realizuoti ir atsiduoti visu šimtu procentų, tačiau džiaugiuosi, kad šį nelengvą savęs paieškų laikotarpį praturtindavo kelionės. Kiekvieną kartą būdama kitoje šalyje pasvarstydavau ar galėčiau čia gyventi.

Kaip kilo mintis pakeisti savo gyvenimą?

Svajonė gyventi šiltesnio klimato šalyje augo su lig kiekviena diena. O juk kita aplinka, naujos patirtys turėtų įkvėpti ir padėti savęs paieškose. Tiesą pasakius po kelionių į Italiją ilgai maniau, kad būtent Italijoje mano ateitis, tačiau viena kelionė į pietų Ispaniją, Andalūzijos regioną buvo lemtinga, būtent čia pajaučiau, kad noriu praleisti daugiau laiko, noriu bent pabandyti pasimokyti iš ispanų atsipalaidavimo, nebebūti tokia perfekcioniste bei daryti tai ko negalėčiau pavadinti darbu. Dar besiruošdama išvykti gyventi į Ispaniją sukūriau Facebook grupę apie kelionių įspūdžius Ispanijoje, nes matyt jau tada sukosi mintis, kad ateities veiklą siesiu su kelionėmis, tik dar neturėjau apčiuopiamos idėjos.

Gal sužinojai, atradai naujų dalykų apie save?

Gyvendama pietinėje Ispanijoje ir nuolatos keliaudama po regioną atradau save veikloje, kurioje pagaliau jaučiuosi, kaip žuvis vandenyje, kuria užsiimdama neskaičiuoju valandų, kuri mane pakrauna, o ne atvirkščiai. Iš didelės meilės Andalūzijos regionui gimė svetainė https://andaluzija.lt/ , kur pasakoju apie ispaniškas šventes, kurių stengiuosi nepraleisti, apie įdomias lankytinas vietas, dalinuosi patarimais su atvykstančiais atostogų ir ruošiu individualius kelionių planus bei miestų gidus norintiems geriau pažinti šią Ispanijos dalį. Dar kartą įsitikinau, kaip man svarbu nuolatos judėti, lankyti naujas vietas, pažinti vietinę kultūrą.
Taipogi apsupusi aplinka padėjo labiau atsipalaiduoti, nebesijaudinti dėl smulkmenų, tik ko niekada neišmosiu – vėluoti.

Jei darytum viską nuo pradžių, ką darytum kitaip?

Jei galėčiau atsukti laiką atgal, kitaip daryčiau tik vieną dalyką – išvažiuoti pagyventi į kitą šalį būčiau pasiryžusi daug anksčiau.

Ar baisu leistis į gyvenimo nuotykius?

Negaliu sakyti, kad visiškai nebaisu, tačiau, kai tai darai iš vidinio šauksmo, įgyvendini savo svajones, drąsos atsiranda labai daug. Nuostabus jausmas išdalinti beveik visus daiktus, pasilikus tik būtiniausius, susidėti į stogo bagažinę, sėsti į automobilį ir išvykti naujos pradžios link.

Kas tuo metu darėsi tavo galvoje?

Išvykome pandemijos metu, turėjome pasidaryti testus, kad galėtume per 3 paras kirsti Europą. Ryte atidavėme namų, kuriuose gyvenome raktus ir su visais daiktais išvykome darytis testų, tuo metu patyriau didžiausią įtampą, nes nebeturėjome, kur grįžti, jei testų rezultatai neleistų išvykti. Dar negavę atsakymų išjudėjome link Lenkijos sienos. Žadėtu laiku, atsakymų negavome, įtampa augo, nors žinojau, kad jei ir reikėtų trumpam atidėti kelionę, anksčiau ar vėliau vis tiek, tai padarysim. Artėjant prie Lenkijos sienos gavau rezultatus. Juokiausi ir verkiau, džiaugsmo ašaros liejosi upeliais, kad pagaliau po ilgų suvaržymų išvykstame ir ne šiaip į kelių savaičių kelionę, o į naują pradžią, ten, kur saulė šviečia daugiau nei 300 dienų per metus!

Kokie nuostabiausi dalykai gyvenant čia?

Visų pirma klimatas, tai buvo pagrindinė priežastis dėl, kurios palikome Lietuvą ir atvykome į pietinę Ispaniją. Žmonės, jie čia nuostabūs! Maistas – ištisus metus: švieži vaisiai, daržovės, žalumynai. Gamta – kalnai, didžiulės kopos, paplūdimiai, pėsčiųjų žygiai upėmis, tarpekliais. Miestai ir miesteliai, tradiciniai kaimai, tai sunku nupasakoti, būtina pamatyti patiems.

Gyventi taip, kaip gyveni. Kas buvo sunkiausia per visą šį laiką?

Atvykus gyventi į Ispaniją sunkiausia dalis – biurokratija. Buvau daug girdėjusi, kaip čia sunku susitvarkyti dokumentus, bet maniau, jog tos istorijos gerokai perspaustos, tačiau, kai susidūriau su tuo pati, įsitikinau, kad jos neišgalvotos.

Ką patartum žmonėms svajojantiems apie tokį gyvenimo būdą?

Gyvenimas trumpas, darykite, tai ką jaučiate, kad turite padaryti. Ieškokite savęs ir vietos, kur iš tiesų norite būti, tai atradę, galbūt, gailėsitės, kad anksčiau to nepabandėt, bet svarbiausia, kad nesigailėsit jog išdrįsot, net jeigu kas nors ir nepavyks.

Kokie pirmieji žingsniai ruošiantis savo gyvenimo nuotykiams?

Pirmas žingsnis – pasiryžti, antras – pasiruošti šiokią tokią taupyklę nenumatytiems atvejams. Neplanuoti smulkmenų, nes eigoje daug kas keičiasi.

Kokie ateities planai?

Azija, Afrika, JAV – pats laikas įžengti ir į kitus žemynus, bet visada sugrįžti į namais tapusią Andalūziją.

Sekite Gretos nuotykius socialinėse medijose:

https://andaluzija.lt/
https://www.instagram.com/300_sauletu_dienu/
https://www.instagram.com/greta_simana/
https://www.facebook.com/profile.php?id=100084827840823

en_USEnglish